O tej porze roku pierogi z serem podaję tylko w tej wersji. Wszyscy za nimi szaleją

Dodano:
Pierogi z serem i sosem truskawkowym Źródło: Shutterstock / Artem Efimov
Pierogi to danie, które łatwo dopasować do pory roku. Wiosną i latem często przygotowuję pierogi na słodko, które stanowią lżejszą alternatywę dla tradycyjnych pierogów z mięsem, twarogiem i ziemniakami czy kapustą i grzybami. Wypróbuj sprawdzony przepis na pierogi z białym serem i sosem truskawkowym.

Pierogi nie są potrawą z kategorii ekspresowych, ale ich wyjątkowy smak w pełni wynagradza czas spędzony w kuchni. Moja rodzina szaleje za pierogami ze słodkim twarogiem oraz sosem truskawkowym, które stanowią obowiązkową pozycję w letnim menu. Przepis możesz modyfikować, robiąc ulubione ciasto na pierogi np. z dodatkiem jajka oraz zmieniając smak farszu. Do słodkiego farszu twarogowego możesz dodać np. rodzynki lub kilka rozgniecionych widelcem truskawek.

Jak zrobić pierogi z serem?

Pierogi z serem to idealna potrawa na letnie upały. Delikatne ciasto rozpływa się w ustach, a połączenie słodkiego nadzienia oraz sosu truskawkowego sprawia, że trudno oprzeć się dokładce. Farsz do pierogów możesz przygotować z niemielonego twarogu w kostce oraz twarogu mielonego w kostce lub w wiaderku. W przypadku mielonego białego sera farsz jest bardzo aksamitny, ale jego dość rzadka konsystencja może utrudniać lepienie pierogów. Ekstrakt waniliowy, który jest w moim przepisie, możesz zastąpić np. cukrem z prawdziwą wanilią oraz skórką cytrynową lub pomarańczową.

Porada: jeżeli farsz jest zbyt rzadki (niekiedy twaróg jest bardzo wodnisty), to możesz go zagęścić np. 1-2 łyżkami kaszy manny. Do farszu możesz dodać zarówno suchą, jak i wcześniej ugotowaną kaszę. Farsz z suchą kaszą odstaw na 10-15 minut, żeby mogła napęcznieć, a następnie dokładnie wymieszaj.

Poniższy przepis uwzględnia uniwersalne ciasto na pierogi z mąki pszennej, gorącej wody, odrobiny masła oraz soli. Jeżeli chcesz nadać ciastu słodkawy smak, to możesz dodać 1-2 łyżeczki cukru pudru.

Ja podaję pierogi na słodko z sosem truskawkowym oraz kwaśną śmietaną. Inne dodatki do tego dania to np. bita śmietana, sos ze słodkiej śmietanki i wanilii oraz stopione masło.

Przepis: Pierogi z serem i sosem truskawkowym

Z poniższego przepisu zrobisz około 30-40 średnich pierogów, które podasz na słodko.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz.
Liczba porcji
4

Składniki

Na farsz:

  • 300 g twarogu niemielonego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml gorącej wody
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Na sos:

  • 350 g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Do dekoracji:

  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 4 duże truskawki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta pierogowegoMąkę pszenną przesiej do miski lub na stolnicę i dodaj sól. W mące zrób wgłębienie, w które wlejesz wodę. Jeżeli robisz ciasto pierogowe na stolnicy, to najpierw uformuj z mąki kopczyk, a następnie zrób wgłębienie. Możesz również zrobić ciasto na pierogi, korzystając z robota kuchennego. Zagotuj wodę. Wlej wodę do szklanki, dodaj masło i mieszaj do momentu, aż się rozpuści. Dodaj do mąki gorącą wodę z roztopionym masłem i wymieszaj łyżką, a następnie wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto pierogowe uformuj w kulę, owiń ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na 10-15 minut, żeby odpoczęło. W międzyczasie przygotuj farsz do pierogów.
  2. Przygotowanie farszuTwaróg przełóż do miseczki i rozdrobnij widelcem. Dodaj ekstrakt waniliowy, surowe żółtko oraz kwaśną śmietanę. Wymieszaj składniki – masa nie musi być idealnie gładka. Na koniec dodaj miód (lub opcjonalnie cukier). Smak farszu możesz dopasować do własnych preferencji, dodając więcej lub mniej miodu/cukru i ekstraktu waniliowego.
  3. Przygotowanie sosu truskawkowegoTruskawki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i obierz z szypułek. Przełóż owoce do niewielkiego rondelka i rozgnieć je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Jeżeli truskawki są bardzo duże, to możesz je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki. Dodaj cukier, ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) oraz sok z cytryny. Doprowadź truskawki do wrzenia na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i gotuj kilka minut, żeby nadmiar płynu odparował.
  4. Wałkowanie ciasta i wykrawanie kółekPodziel ciasto na 3-4 części. Każdą część ciasta rozwałkuj na cienki placek o grubości 1-2 mm i wykrój z niej kółka. Do wykrawania kółek możesz użyć szklanki, filiżanki lub wykrawaczki do ciastek. W międzyczasie nastaw w dużym garnku wodę na pierogi.
  5. Nakładanie farszuNa środku każdego kółka z ciasta pierogowego połóż 1 łyżeczkę farszu. Po nałożeniu farszu złóż kółko z ciasta na pół i dokładnie zlep jego brzegi na zakładkę. Gotowe pierogi z serem ułóż na posypanej mąką desce do krojenia, tacce lub talerzu i przykryj ściereczką.
  6. Gotowanie pierogówPosól gotującą się wodę. Do wody możesz również dodać 1 łyżkę oleju lub masła oraz cukier. Pierogi z serem wkładaj małymi partiami do gotującej się wody i delikatnie pomieszaj drewnianą łyżką, aby nie przylepiły się do dna garnka. Gotuj pierogi z serem 3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Czas gotowania zależy od wielkości pierogów oraz grubości ciasta. Ugotowane pierogi z serem wyjmij z garnka łyżką cedzakową i przełóż na sito lub durszlak, żeby odciekły z wody.

Jak podawać pierogi z serem i sosem truskawkowym?

Pierogi z serem podawaj z ciepłym lub zimnym sosem truskawkowym oraz kwaśną śmietaną. Udekoruj potrawę całymi bądź pokrojonymi na cienkie plasterki truskawkami. Możesz przed podaniem polać pierogi stopionym masłem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...